'Vroeger kreeg je van de dokter een kalender, een app is wel makkelijker'
Clue is een zeer uitgebreide app die zich baseert op wetenschappelijke informatie.
Hij maakt voorspellingen op basis van de data die je zelf ingeeft en slaat je gegevens enkel op je toestel op. Daarnaast geeft de app ook informatie over uiteenlopende onderwerpen zoals PMS, bloedingen en je maandstonden zelf. Wie wil, kan nog een hoop andere zaken volgen, zoals slaap en work-outs.
De app is gratis.
Clue
Life is een simpele app die je niet overspoelt met overbodige informatie. Het is voornamelijk de bedoeling je menstruatie en vruchtbaarheid te volgen, maar wie wil, kan een upgrade kopen en een hoop extra mogelijkheden ontgrendelen.
De app is gratis voor Apple.
Deze app houdt niet alleen je menstruatiecyclus bij, maar ook je seksuele activiteit, gewicht, BMI en humeur.
Ook voor wie de pil neemt zijn er uitgebreide opties. Zo kan je kiezen voor een dagelijkse pil-herinnering, maar kan je ook aangeven of je bijkomende medicatie genomen hebt. Om de app te gebruiken heb je een Google-account nodig en daarmee worden je gegevens ook opgeslagen.
De app is gratis.
Een app-je
voor het bloeden
De app gebruikt data van de afgelopen drie maanden om een correcte voorspelling te doen voor je volgende menstruatie.
De app volgt ook het aantal stappen dat je op een dag zet en je gewicht. Die functies zijn gratis, maar je kan er nog enkele functies aan toevoegen. Voor iPhone-gebruikers is het ook mogelijk gegevens uit de Apple-gezondheidsapp te delen met de Period Tracker.
Period Tracker Lite
DIGITALE HULP
Life
Flo
Toch is het voor veel vrouwen een handig hulpmiddel. Als je zwanger wil worden, zit je cyclus als het ware in je broekzak. “Zo weten vrouwen beter wanneer ze vruchtbaar zijn en is de kans op een zwangerschap hoger. Als ze dan zelf ook nog eens ovulatietests kopen en die resultaten ingeven in de app, kunnen de voorspellingen nog nauwkeuriger worden.”
Voor wie met een specifieke klacht zit, is zo'n app ook een aanrader. Volgens gynaecoloog Hendrik Cammu (UZ Brussel) kan het helpen een duidelijk beeld van het probleem te scheppen. “Vrouwen kunnen vaak niet antwoorden op de vragen hoelang hun cyclus duurt en of ze elke maand op hetzelfde moment hun regels krijgen. Vroeger zou de arts hen een kalender gegeven hebben, maar met een app is het misschien wel gemakkelijker.”
Ook als vrouwen beslissen te stoppen met de pil, kan de app nuttig zijn. “Zo zien ze wat er echt met hun lichaam gebeurt. Niet iedere vrouw heeft een standaardcyclus van 28 dagen. Door die gegevens bij te houden kan je zien dat je cyclus misschien toch onregelmatiger is dan je denkt.” Maar voor vrouwen die gezond zijn, een regelmatige cyclus hebben en geen directe kinderwens, is het volgens hem niet nodig al die informatie bij te houden. Zeker het bijhouden van pakweg acne en humeur is volgens hem overbodig.
Voer voor adverteerders
Dan is er nog de privacy. In zo'n menstruatie-app geven vrouwen hun intiemste geheimen prijs. “Het zijn meestal Amerikaanse apps, en daar gaan ze nogal soepel om met privacyregels. Ze kunnen ook gericht adverteren. Ze weten al dat je een vrouw bent en vaak krijgen ze je leeftijd er ook zo bij. Dan is het voor adverteerders gemakkelijk”, zegt professor Paul De Hert, privacy-expert aan de Vrije Universiteit Brussel. “Kies dus liever voor Europese apps, onze regels over privacy zijn een stuk strenger.”
Vroeger stond er een groot rood kruis in je agenda, nu krijg je een melding op je smartphone als je regels beginnen. “Vooral vrouwen die zwanger willen worden, gebruiken zo'n app”, zegt Steffi van Wessel, gynaecoloog aan het UZ Gent. Maar klopt de voorspelling van zo'n app altijd? “Waarschijnlijk niet. Zo'n app berekent je cyclus op basis van gegevens die je zelf invult, maar een cyclus verschilt van maand tot maand en van vrouw tot vrouw.” Voor wie een onregelmatige cyclus heeft, zal de app er daarom waarschijnlijk vaak naast zitten. “Er zijn vrouwen die erg lange cycli hebben en maar enkele keren per jaar hun regels krijgen. Ik vrees dat een app dat niet zal kunnen voorspellen.”
Cyclus in je broekzak
Bovendien gebruiken vrouwen hun apps maar beter niet als anticonceptiemiddel. Vorig jaar kwam de app Natural Cycles in opspraak nadat 37 vrouwen hun seksleven op de eisprongvoorspellingen van de app hadden afgestemd en toch zwanger waren geworden. De app beweerde nochtans voor 99 procent effectief te zijn. Sindsdien zijn de apps voorzichtiger geworden. “Het blijft een app, je mag die zeker niet uitsluitend als anticonceptie gebruiken.”
'Hallo, het is tijd om je pil te nemen.' Miljoenen vrouwen krijgen elke dag deze melding. Zij gebruiken period trackers of menstruatie-apps om hun cyclus bij te houden, of om hun zwangerschap te plannen. Maar zijn die apps wel te vertrouwen? Kunnen we er iets van leren en zijn ze voor iedere vrouw? 'Gebruik ze zeker niet als anticonceptiemiddel', zeggen experts. SOFIE GEUSENS
Menstruatie-kalender Cyclus
Met 5 miljoen dagelijkse gebruikers is Flo de bekendste menstruatieapp.
Hij houdt je cyclus bij en geeft ook de momenten waarop je vruchtbaar bent aan. Ook voor vrouwen die niet zwanger willen worden en de pil nemen, kan de app nuttig zijn. Zij kunnen een herinnering instellen opdat ze hun pil niet vergeten. Flo gebruikt artificiële intelligentie om de cycli van de gebruikers te vergelijken en probeert zo een accurate voorspelling te geven.
De app is gratis.
DIGITALE HULP
Een app-je
voor het bloeden'Hallo, het is tijd om je pil te nemen.' Miljoenen vrouwen krijgen elke dag deze melding. Zij gebruiken period trackers of menstruatie-apps om hun cyclus bij te houden, of om hun zwangerschap te plannen. Maar zijn die apps wel te vertrouwen? Kunnen we er iets van leren en zijn ze voor iedere vrouw? 'Gebruik ze zeker niet als anticonceptiemiddel', zeggen experts. (SG)