Barry Callebaut
Galler telt op dit moment 150 medewerkers en 2.000 verkooppunten over de hele wereld. Jean Galler is ook een gepassioneerd wijnbouwer en heeft een wijndomein in Luik.
Wanneer opgericht? In 1960 door Guy Foubert uit Sint-Niklaas. De naam is een samentrekking van Guy en Liliane, zijn vrouw
Galler
Wanneer opgericht? In 1913, door Léonidas Kestekedis, een Griek die in de VS had gewoond en in 1910 in België terechtkomt voor de Wereldtentoonstelling.
Verkocht? Aan het Zuid-Koreaanse voedselconglomeraat Lotte in 2008
Verkocht? Niet. Confisserie Leonidas is nog steeds een Belgisch bedrijf.
Nieuwe eigenaar: 'Callebaut' is Zwitsers sinds 1996
Verkocht? In 1987 aan het Duitse Jacobs-Suchard, dat op zijn beurt in 1990 opging in het Amerikaanse Kraft General Foods. De snackdivisie daarvan werd omgedoopt tot Mondelez International.
Het hoofdkantoor ligt nog steeds in Sint-Niklaas, de chocolade wordt in België geproduceerd. Er werken 250 mensen.
CHOCOLADEOOK GALLER KOMT IN BUITENLANDSE HANDEN
Wanneer opgericht? In 1911 door Eugenius Callebaut in Wieze.
26miljard euro is de jaaromzet van verkoepelende groep Mondelez
Nieuwe eigenaar: 'Galler' is Qatarees sinds dit jaar
Wanneer opgericht? In juni 1976 in Vaux-sous- Chèvremont, in de buurt van Luik, door Jean Galler, een bakkerszoon.
Dit is niet meer Belgisch
Nieuwe eigenaar: 'Jacques' is Nederlands sinds 2011
Côte d'Or
Verkocht? De koninklijke familie van Qatar heeft oprichter Jean Galler uitgekocht en krijgt op termijn 100 procent van de aandelen in handen.
150.000ton per jaar worden er geproduceerd voor de overkoepelende groep Baronie
De koninklijke familie van Qatar neemt het chocoladebedrijf Galler over. Hoe 'Belgisch' is Belgische chocolade nog, als zowat alle topspelers in buitenlandse handen zijn? 'We zijn wereldberoemd en geliefd om die chocolade, en daarom zwaait elke dag wel een of andere Chinees of Arabier met dollars om onze merken op te kopen', zegt chocolatier Dominique Persoone. TOM LE BACQ, TOM SONCK
Wanneer opgericht? Door de Belg Charles Neuhaus, die in 1870 een chocoladefabriek opstart in Schaarbeek. Het olifantenlogootje dateert van rond de eeuwwisseling.
Wanneer opgericht? In 1896 door de Belg Antoine Jacques in Verviers
Nieuwe eigenaar: 'Côte d'Or' is Amerikaans sinds 1990
Verkocht? In 1986 wordt Jacques verkocht aan de Duitse groep Stollwerck. Die wordt in 2002 verkocht aan de Zwitsers-Belgische groep Barry Callebaut. In 2011 werd het uiteindelijk verkocht aan Baronie, het bedrijf van de Nederlander Fons Walder.
Walder is een Nederlander, maar woont al jaren in Knokke. De Baronie-groep heeft tien fabrieken, waarvan vier in België: Veurne, Eupen, Brugge en Kruibeke.
Meurisse was bekend om zijn Perrette-repen en maakte ook de Zero-chocolade, met een koude pralinévulling. In 2008 verdween de merknaam. De overgebleven producten - Big Nuts en Zero - zitten nu bij Côte d'Or.
Wanneer opgericht? Door Jean Neuhaus, de kleinzoon van een Zwitserse migrant die zich in Brussel had gevestigd. Jean begon lekkernijen te maken die omhuld waren met chocolade en zo was de praline geboren.
Jacques
Wanneer opgericht? In 1845 door Louis Meurisse aan het Damplein in Antwerpen, de oudste chocoladefabriek van België.
Verkocht? In 1977 aan de Tiense Suikerraffinaderij. Sinds 2006 is de Belgische holding Compagnie du Bois Sauvage volledig eigenaar.
Gestopt als merknaam
Verkocht? In 1990 opgekocht door de Amerikaanse multinational Kraft/Mondelez.
De productie van Neuhaus-pralines gebeurt volledig in Vlezenbeek, waar werken 270 mensen. Er wordt 90 ton pralines per week geproduceerd.
491miljoen euro omzet boekte de Belgische tak in 2016
Neen, zijn chocoladebedrijf was níét te koop, had Luikenaar Jean Galler (63) een paar jaar geleden nog gezegd. Maar nu is het toch gebeurd: de Qatarese koninklijke familie krijgt het bedrijf volledig in handen. Nóg een overname. Hoe Belgian is de wereldvermaarde Belgian chocolate eigenlijk nog?
“Het kapitaal zit in buitenlandse groepen, dat is waar”, zegt Guy Gallet van Choprabisco, de sectorfederatie van de Belgische chocoladebedrijven. 'Maar de chocolade is wel écht Belgisch: Barry Callebaut produceert hier in ons land. Dat moet ook als je de naam Belgian chocolate wil claimen.' Belgische chocolade is nochtans geen officieel beschermde naam. Het dossier dat de sector daar een paar jaar geleden zelf over wou indienen bij de overheid, raakte niet rond. 'Het is moeilijk om iedereen op één lijn te krijgen', geeft Gallet toe.
Pralines zonder alcohol
Chocolatier Dominique Persoone ziet het met lede ogen aan. 'Natuurlijk is het jammer dat buitenlandse bedrijven onze kroonjuwelen opkopen. Ik voel het zelf ook: elke week belt er wel een Chinees of Arabier die me zegt dat hij miljoenen wil investeren om door te groeien en de wereld te veroveren. We zijn een wereldvermaarde sector, dat trekt de aandacht. Maar ik wil de eigen controle houden. Godiva dat plots geen pralines met alcohol meer mocht maken omdat de Turkse leiding dat zo had beslist: zoiets wil ik zelf niet meemaken.'
Neuhaus
Nieuwe eigenaar: 'Guylian' is Zuid-Koreaans sinds 2008
Wanneer opgericht? Door de Belg Joseph Draps, die zijn eerste winkel opende op de markt van Brussel in 1926.
Meurisse
Nieuwe eigenaar: 'Godiva' is Turks sinds 2008
Dit is nog Belgisch
De Griekse zakenman Dimitros Kestekoglou is voorzitter van de raad van bestuur. Hij komt af en toe over uit Griekenland naar het hoofdkantoor in Brussel. Kestekoglou's naam dook in 2015 op in de Panama Papers.
Verkocht? In 1967 aan de Amerikaanse Campell Soup Company. Die verkochten het in 2008 door aan het Turkse Yildiz.
'Meurisse' was Amerikaans 1990 tot 2008
De Belgische trots
smelt langzaam weg
Guylian
Leonidas
Godiva haalde vorig jaar het nieuws omdat de Turkse eigenaar bekendmaakte dat hij stopte met de verkoop van pralines met alcohol.
Negen Belgische iconenIs dit nog Belgisch?
Godiva
Verkocht? In 1996 fuseerde het Belgische Callebaut met het Franse cacao Barry. Het hoofdkantoor is in Zwitserland gevestigd. Barry Callebaut heeft intussen 60 productievestigingen en 11.000 medewerkers in 30 landen.
75ton pralines per dag worden er geproduceerd
500miljoen pralines per jaar worden er geproduceerd
Barry Callebaut is Zwitsers, maar blijft geworteld in België: in Wieze staat de grootste chocoladefabriek ter wereld. Er werken 1.500 mensen.
120landen bieden Guylian aan
De Belgische trots smelt langzaam wegDe koninklijke familie van Qatar neemt het chocoladebedrijf Galler over. Hoe 'Belgisch' is Belgische chocolade nog, als zowat alle topspelers in buitenlandse handen zijn? 'We zijn wereldberoemd en geliefd om die chocolade, en daarom zwaait elke dag wel een of andere Chinees of Arabier met dollars om onze merken op te kopen', zegt chocolatier Dominique Persoone. TLB, TS
CHOCOLADEOOK GALLER KOMT IN BUITENLANDSE HANDEN
Negen Belgische iconenIs dit nog Belgisch?